11 февруари, 2009

Задушени свински бъбреци

Препоръчвам ви да преодолеете първоначалното отвращение, което думата "бъбреци" предизвиква у мнозина. Миризмата, казват разни люде, била ужасна, не ставали за ядене и прочее. Всъщност, след правилна подготовка са си съвсем хубави за ядене. Долуописаното ястие има съвсем хубав аромат, а текстурата на бъбреците е сипкава и сочна, като на далак.

Почистените бъбреци измийте добре, след това накиснете за 20-30 минути във вода с малко оцет. След това попарете за минута във вряща вода. Нарежете бъбреците на парчета и ги оваляйте добре в брашно.

През това време задушете 2-3 глави лук, 3-4 зелени чушки, 3-4 червени, 200 грама гъби. Може да използвате олио или масло, както ви се харесва. Добавете бъбреците и подправете с чубрица, черен и червен пипер, кимион. В този момент аз добавих и 50 грама чесново масло. Задушавайте бъбреците, но не прекалено дълго, за да не изсъхнат.

Сервирайте със зелена салата, рукола или картофено пюре. Пържените картофи безспорно също са добра гарнитура, но ще стане доста тежко ястие.

А, и ако някой знае как се почистват бъбреци от жилите, моля те ми пише като коментар. Това ми отне доста време и допускам, че го правя ужасно несръчно.

Няма коментари: