13 юни, 2008

Телешко задушено по мексикански

Не съм голям любител на мексиканската кухня. Наскоро обаче се сдобих с книга мексикански рецепти и реших да ги пусна в действие.

За нас в България проблемът с мексиканската кухня е, че не се радваме на пълното изобилие различни видове царевица и чушлета, каквото имат те.

Въодушевен от книгата, се запретнах да приготвят нещо мексиканско. От много четене на рецепти обаче в крайна сметка се обърках, накупих разнородни продукти и се наложи да импровизирам.

Съставки: 500 гр телешко месо без мазнини, 1 консерва червен боб, 1 консерва сладка царевица, половин килограм домати, половин килограм чушки, 2-3 люти чушки, 2 големи глави лук, 4-5 скилидки чесън. Подправки - сол, черен пипер, кимион, сушени лютиви чушки.

В дълбок тиган или тенджера запържвате нарязано на кубчета телешко месо. Изваждате го и в същата мазинина задушавате лука и чесъна, докато лукът стане златист. Добавяте чушките, нарязани на ивици и задушавате още 5 минути. Изсипвате боба, царевицата, доматите, лютите чушки, връщате месото и овкусявате с подправките на вкус. Кимионът нека е поне 1 чаена лъжица. Задушавате на бавен огън, докато месото омекне.

Това е пикантна, приятна гоздба. Подходяща е зиме и лете. Препоръчвам зелена салата за гарнитура.

Няма коментари: