Стари хора-овчари думат, че на Нова година следвало да се яде кисело зеле с месо. Препоръчват даже нарязаното на месо парчета да бъде увито в зелеви листа. Затова в духа на Новата година реших да приготвя вариация на ястие, известно като сърми по родопски.
Съставки: свински врат 400 грама и, ако харесвате, пилешки сърца или други дреболии; малко сланина, глава чесън, два стръка праз, две глави лук, морков, вино, 300 гр. гъби печурки, глава кисело зеле. Подправки: черен пипер, червен пипер, кимион, лютив червен пипер, дафинов лист.
Накълцайте праза на ситно и го запечете в дълбок съд без мазнина. Когато празът поомекне, добавете лука и месото, нарязано на кубчета, заедно с малко олио, настъргания морков и нарязаните на филийки гъби. Задушавайте за 5-10 минути и добавете подправките и чаша вино. Оставете да къкри на слаб огън, докато виното поизври.
С получената смес оформете сърми, като във всяка слагайте по мъничко резенче сланина и скилидка чесън. Наредете ги в голям съд, по възможност - пръстен гювеч, като на дъното сложете тънки резени сланина и малко накълцано кисело зеле, а отгоре - още малко кълцано зеле. Поръсете с червен пипер и залейте с чаша вино. Покрийте със зелеви листа и го сложете във фурната. Аз го оставих на 200 градуса за 4 часа. Целта е да да остане на мазнина и по възможност да загори съвсем леко на дъното.
За много години и наздраве!
06 януари, 2010
Новогодишна гозба - сърми по родопски
Публикувано от
Николай Павлов - Ник
в
13:24
Изпращане по имейлПубликувайте в блога си!Споделяне в TwitterСподеляне във FacebookСподеляне в Pinterest
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
1 коментар:
Классная статья!
Публикуване на коментар