24 май, 2007

Свинско по сръбски или просто някак си

В нагорещен дълбок тиган запържих 4 глави лук. Когато лукът стана златист, добавих около 200 грама гъби и няколко мариновани камби, нарязани на парчета. Ако нямате мариновани камби, маринована червена капия ще свърши същата работа. Важното е да е маринована. Поръсих с чубрица.

Нарязах няколко големи картофа на кубчета и изсипах ги в тигана заедно с един буркан лютеница. Разбърках добре и веднага свалих сместа от огъня.

На дъното на гювеч (може и йенско стъкло) наредих свинското месо, за предпочитане от врат, посолих и почернопиперих. Отгоре залях със сместа. Ако искате, добавете кафяна чаша червено вино. Аз го направих.

Ястието изпекох на силна фурма, докато картофите омекнаха.

Не зная защо набедих гозбата за сръбска. Имам смътен спомен, че срещнах за пръв път тази рецепта в някакъв сръбски контекст. Виното е моя добавка.

Няма коментари: