08 юни, 2007

Патешки гърди

Патешкото месо не е сред най-разпространените у нас. Българите най-често приготвяме патиците със зеле, особено кисело.

Аз опитах една западноевропейска рецепта и останах доста доволен.

Патешките гърди се запържват в олио. Никакви подправки. Запържете добре месото от всяка страна. Изкарайте месото, посолете го и попиперите леко. Увийте го във фолио и го оставете да почива.

Сипете в тигана при соса от пърженето чаена чаша портокалов сок. Когато заври, сипете около 100 грама коняк. Поднесете запалена клечка и фламбирайте.

Сервирайте месото нарязано на тънки филийки, заляти със получения сос.

Подходяща гарнитура: варени картофи без оцет или лимон, пържени картофи, зелена салата - маруля, рокула, каквото ви е по вкус.

Съвет: Добре е да запържите месото в дълбок тиган или тенджера с капак, защото пръските олио са изобилни.

Няма коментари: