16 юли, 2007

Пилешко на скара

Пилешки хапки, ароматни пилешки филенца, пилешки флейки, пилешки късчета от бяло месо... Отвори ли човек меню в заведенията, няма как да не се натъкне на някое подобно словосъчетание. Доста се затрудних, докато измисля заглавие за постинга, без да използвам израз, който да зазвучи като от ресторантьорско меню. Накрая реших да пропусна съществителното, вместо да търся оригиналност.

Стига бъртвежи, по същество. Нарязах пилешкото филе на дълги парчета с дебелина около сантиметър. Приготвих марината от супена лъжица мед, кафяна чашка червено вино, чаена лъжица сол и също толкова черен пипер, заедно със пресована скилидка чесън. Мислех да добавя и пресен босилек, но ме домързя да вървя до саксията, да скубя, мия и кълцам листенцата. Обърках добре месата с марината и ги оставих да киснат няколко часа.

Месото се запича на скара леко, по няколко минути на страна, в никакъв случай не бива да изсъхва. Прибрах месата от скарата в тенджерка, поръсих ги със соев сос и ги оставих да почиват 20-на минути.

Подходяща гарнитура - картофи, зелена салата, вино пелин.

Няма коментари: