31 март, 2010

Супа от калмари

Приятна супа. Става за предястие или лека вечеря. Върви с бяло вино.

Трябват ви: калмари 400-500 грама (цели или нарязани, туби или пипала, все тая), две глави лук, 3-4 скилидки чесън, консерва 400 гр. домати на кубчета, няколко стръка мащерка, дафинов лист, черен пипер, сол, 50 гр. масло, 200 гр заквасена сметана.

Запържете накълцания лук заедно с мащерката и дафиновия лист в маслото в дълбок съд. Когато лукът стане златист, добавете чесъна и доматите и махнете от огъня. В тиган запържете половината калмари, оцедени от водата, в малко зехтин за 4-5 минути. Повторете с останалите калмари и сложете всичко при соса. Сипете 100 гр бренди (коняк), 400 гр. вода и върнете на огъня да къкри на бавен огън около 40-на минути, докато калмарите омекнат. Свалете от огъня, добавете още 30 гр бренди и четири супени лъжици сметана. Сервирайте топло!

Оригиналът на рецептата всъщност е за нещо като яхния - без водата, но аз реших да го разводня до супа. Получи се много добре.

1 коментар:

Анонимен каза...

Статьи о Linux, FreeBSD, Windows, VMWare. Новости из мира IT

http://www.itpad.ru