24 август, 2010

Мексиканска манджа*

Мексиканската кухня е сравнително подходяща за горещо време. Макар и леко скучна за мен. Уви, благоверната ми съпруга е лют нейн любител и постоянно ме преследва с желанието си да реализирам нещо мексиканско.

Рецептата, която следва, може да се изпълни със или без месо, както и с различен вид месо - пилешко, свинско, телешко.

За основата ви трябват:
  • глава и половина червен лук;
  • 4-5 чушки с различен цвят (по възможност);
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 800 грама обелени и нарязани домати, най-лесно от консерва.
  • подправки: сол, черен пипер, лютив червен пипер или лютива чушка, захар, риган.

За сервиране ще ви трябва пресен кориандър и няколко кръгчета червен лук за красота и пикантност.

Запържете лука, докато пожълтее. Добавете чушките, нарязани на малки парчета и чесъна на филийки. Задушете за още 3-4 минути и добавете доматите и подправките.

Добавете месото, нарязано на малки парчета и оставете да къкри на бавен огън, докато месото стане готово. Може да го сварите предварително (особено телешкото), ако искате да стане по-бързо. Долейте вода, ако сокът от доматите е много гъст или има нужда да поври още.

Като свалите от огъня, добавете кориандъра. Сервирайте с кръгчетата лук.

От тук нататък може да експериментирате и по желание да добавите : консерва червен боб; варена сладка царевица; натрошен царевичен чипс. Всяко от тези неща подхожда.


* Нямам никакъв спомен как се наричаше това ястие.

Няма коментари: