21 май, 2007

Скариди - предястие

В пристъп на слабост закупих скариди, без да имам ясна идея какво да правя с тях. Не намерих добра рецепта за тях из наличната литература, а бурята беше прекъснала Интернет връзката у дома... Ха сега де.

След известно умуване овъргалях почистените скариди в тиган на силен огън с малко олио и сол. През това време разбърках трапезна майонеза с горчица в съотношение 4:1 в полза на майонезата.

Сервирах скаридите и соса поотделно. Получи се доста добра комбинация. Благоверната ми съпруга не хареса соса, но тя не разбира от мазни храни.

По-късно установих, че за скаридите добри сосове са разните му тайлански и китайски леко лютиви, сладко-кисели сосове. За мое съжаление, все още не умея да приготвям последните и карам на фабрична продукция.

1 коментар:

Fenia каза...

Скаридите (и въобще морските дарове) ги обичам варени. Почиствам и сварявам в леко подсолена вода. Оставям ги да изстинат.

В подходящ съд разбърквам майонеза със сока на 1-2 лимона и добавям черен пипер (аз лично злоупотребявам с него). След като изстинат, добавям и скаридите.

Сервирам салатата с препечени филийки.