18 юли, 2007

Боб със свинско в гърне

Бобец със свинско месо в гърне... Да, зная, че манджата е зимна. Зная, че не е подходяща за тези жеги, не е здравословна и прочее. Ама е вкусна! Така че, карай да върви!

Накиснах боба, почти 2/3 кг предварително във вода, да поседи цял ден. В гърне наредих 300 грама свински ребра, накълцани две глави лук, килограм свинска наденица. Може само със свински ребра или само с наденица. Важното е наденицата да е добра. За предпочитане - сурово пушена, в моя случай - за скара, в краен - варено пушена. Изсипах боба в гърнето, поръсих обилно с черен пипер, червен пипер, лютив червен пипер или две-три люти чушлета, джоджен, чубрица. Добавих и нарязана на едри парчета зелена чушка. Сипах малко олио (според мазнината на надениците и ребрата). Залях с вода, докато почти покрие боба.

Цяла нощ във фурната на 160 градуса. Сутринта добавих домати къмто 400 грама, може и доматен сок или домати от консерва. Разбърках, оставих още час във фурната и толкоз.

1 коментар:

Elena каза...

цяла нощ!!! ммм...сигурно е станало страшно вкусно!