Пак ми се преядоха скариди. Този път се разрових из няколко рецепти, повечето с източен произход. За съжаление, всите рецепти се свеждаха до обща основна рецептра, останалото бяха вариации. Аз направих собствен вариант за около кг замразени изчистени скариди.
Запържих в малко зехтин 7-8 скилидки чесън и накълцани на ситно две наистина люти чушлета. Когато чесънът се запържи, добавих нарязан на кубчета домат. Подправих с две щипки кимион, черен пипер, супена лъжица мащерка, три шушулки кардамон, чаена лъжичка сух джоджен, соев сос на вкус, супена лъжица захар и две супени лъжици лимонов сок. Когато доматите омекнаха, изсипах и скаридите. Можете да добавите и сол, но аз бих ви препоръчал да използвате повечко соев сос вместо солта. Оставяте да ври, докато сосът се посгъсти - 5-10 минути.
За гарнитура чудесно върви варен ориз, може и със зеленчуци. Друг много добър вариант са спагетите. Гарнитурата е силно препоръчителна за това ястие, някакси го изисква.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Много свежа идея за приготвяне на Скариди. Наистина тук гарнитурата е много важна и аз бих пробвал със спагети. Самата структура на соса подхожда на всякакви пасти.
Изненадата в рецептата е мащерката, аз я използвам за постни ястия с повече картофи но като цяло се използва като заместител на чубрицата така че ако скаридите се поднесат с паста ще се получи страхотно съчетание.
Мисля че ако чесънът не се запържва а се прибави непосредствено преди сосът да се свали от огъня ще се избегне тешкият аромат. Ще пробвам и ще споделя крайният резултат :)
Страхотен вкус!
Искам да споделя, че сладко-киселото чили, което добавих вместо наистина люти чушки, се оказа наистина люто :) и се получи един доста лют свети Валентин ;)
Но пък да си оближеш чинията :)))
Десс
Публикуване на коментар