07 януари, 2008

Новогодишна манджа с кисело зеле

Много празници, много ядене и пиене, а тук - нищо от дълго време. Захващам се да поправя това недоразумение и започвам да пиша с нови сили.

Вдъхновен от Коледния си подарък от благоверната ми съпруга, запретнах ръкави и сготвих една голяма новогодишна гоздба. Не мога да я определя - комбинация е от свинско с кисело зеле, сърми и капама. Какво е - вие определете.

Продукти:
  • Голяма кисела зелка.
  • 500 гр. пилешки дробчета.
  • 500 гр. пилешки воденички.
  • Около половин килограм свински гърди* без кост.
  • 100 гр. краве масло.
  • 10-на скилидки чесън.
Обелих листа от зелката. Трябваха ми десетина, плюс 2-3 най-големи, с които да зачуля накрая манджата. Останалото, без големите кочани, накълцах на ситно.

На дъното на голям гювеч наредих свинските гърди. Застлах ги с кълцаното зеле. Отгоре наредих сърми, всяка от които съдържа:
  • парче дроб.
  • воденичка.
  • 1/2 или 1 скилидка чесън.
  • парченце масло.
  • лют червен пипер.
  • черен пипер.

Отгоре поръсих със сладък червен пипер, залях с чаена чаша червено вино и чаена чаша сок от киселото зеле. Трябва течността почти да покрие сърмите. Зачулих с големите зелеви листа.

Манджата трябва да се готви повечко време на слаб огън - 5-6 часа. Накрая пуснете фурната само отдолу силно - така месото леко се полу запържва, полу загаря.

* Ако нямате свински ребра, използвайте врат. Задължително месото обаче трябва да е шарено.

Няма коментари: