Вдъхновен от Коледния си подарък от благоверната ми съпруга, запретнах ръкави и сготвих една голяма новогодишна гоздба. Не мога да я определя - комбинация е от свинско с кисело зеле, сърми и капама. Какво е - вие определете.
Продукти:
- Голяма кисела зелка.
- 500 гр. пилешки дробчета.
- 500 гр. пилешки воденички.
- Около половин килограм свински гърди* без кост.
- 100 гр. краве масло.
- 10-на скилидки чесън.
На дъното на голям гювеч наредих свинските гърди. Застлах ги с кълцаното зеле. Отгоре наредих сърми, всяка от които съдържа:
- парче дроб.
- воденичка.
- 1/2 или 1 скилидка чесън.
- парченце масло.
- лют червен пипер.
- черен пипер.
Отгоре поръсих със сладък червен пипер, залях с чаена чаша червено вино и чаена чаша сок от киселото зеле. Трябва течността почти да покрие сърмите. Зачулих с големите зелеви листа.
Манджата трябва да се готви повечко време на слаб огън - 5-6 часа. Накрая пуснете фурната само отдолу силно - така месото леко се полу запържва, полу загаря.
* Ако нямате свински ребра, използвайте врат. Задължително месото обаче трябва да е шарено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар