07 април, 2008

Ароматно пилешко

След свинствата последните седмици реших, че е време да приготвя нещо леко за болни стомаси. Това ще рече, пилешко. Ама от бут. Отново черпя вдъхновение от списания. Рецептата се приготвя лесно и сравнително бързо, а аз я попромених съвсем леко. Кой ще ти търси червени чушки насред зима на цена, която да не те накара да ги подминеш погнусен.

В дълбока тава сложих нарязани картофи, голяма глава червен лук, три малки тиквички, 4-5 скилидки чесън. Както си му е редът - сол, черен пипер. Две-три супени лъжици зехтин. Фурна на 200 градуса, около час.

Докато зеленчуците се запичаха, приготвих марината от 2-3 супени лъжици мед, две супени лъжици зехтин, малко сол, 2-3 смачкани скилидки чесън. В нея овъргалях хубаво пилешките пържоли (или бутчета).

Добавих в зеленчицуте две нарязани на ицивици печени чушки, поръсих с мащерка и сложих пилешкото отгоре, като изсипах в тавичката цялата марината. Пекох, докато пилешкото получи хубав златист цвят и от двете страни.

Забележка: Можете да използвате пилешки пържоли или бутчета. Не ви препоръчвам бяло месо, ще стане сухо. Ястието може да сготвите и в по-дълбок съд, тогава зеленчуците на дъното се задушават много приятно. Да, и не да не забравите да обърнете пилешкото месо по време на печене, за да се запече и от двете страни.

Няма коментари: