10 април, 2008

Задушен заек със сметана

Като речете да готвите зайче, недейте дава ухо на разните му обяснения, че само див заек се мариновал. Мариновайте си заека, нищо, че е питомен. Друго си е месото да се ароматизира.

Марината за заек - глава лук на ситно, дафинов лист, няколко зърна бахар, чаена лъжичка сол, чаена чаша оцет и вода, колкото да покрие заека. Оставете в хладилник за една нощ.

Нарязах заека на порции (най-накрая се научих как става това). На дъното на дълбок глинен съд сложих парчета заешко, отгоре - нарязан лук, моркови на кръгчета, маслини. Пак месо, пак зеленчуци. Накрая поръсих с мащерка, сол на вкус, черен пипер на воля. Залях с 300 грама червено вино и сложих 200 грама масло. Готвих на силна фурна около 2 часа. 10 минути преди да го изкарам от фурната, добавих 200 грама сметана и накълцан магданоз.

Заешкото месо не ми е любимо. Все пак от време на време е хубаво разнообразие. Тази манджичка е ле-е-еко кислека заради винцето, но вкусът е определено добър.

Няма коментари: