29 септември, 2008

Пиле с босилек и сметана

Ето една проста и много вкусна манджа.  Приготвя се бързо и лесно.  За нея ви трябват:
- Порции пиле - бутчета, гърди, каквото предпочитате.
- 2-3 домата, 1 чушка.
- 200 грама заквасена сметана.
- сол, черен пипер, червен пипер, босилек.
- олио, ако изпозлвате само бяло месо.
- по възможност: чаша бяло вино; по първа невъзможност: чаша червено вино; по пълна невъзможност - чашка вода.

На дъното на йенско стълко (или дълбока тава) нареждате нарязани на кръгчета домати.  Ако имате чушка, добавяте една, нарязана на парченца.  Отгоре нареждате порциите пиле, които посолявате, напипервате и посипвате доволно с босилек.  Добавяте евентуално малко олио и виното.

Печете във фурна на 220 градуса.  Когато пилето стане готово, изсипвате отгоре сметаната, спирате фурната и връщате пилето вътре за 5 минути, за да се поразтопи сметаната.

За гарнитура може да използвате картофено пюре или зелена салата.

Няма коментари: