След дълга пауза, ето ме пак на кулинарния фронт!
Макар и със закъснение спрямо Коледния дух, ето една постна и много вкусна маднжа.
Трябват ви: 500 гр стар фасул, три големи глави лук, стрък или два праз, консерва домати от 800 грама, олио или зехтин. Подправки: чубрица, джожен, червен пипер, черен пипер, сол.
Накиснете боба във вода за една нощ. Оцедете и сварете с лъжичка сол, докато омекне. Собствениците на херметическа тенджера се ползват с предимство по отношение на времето. Оцедете пак фасула и го изсипете в дълбока тава, сипете 2-3 чаши вода, 100 грама олио и го сложете във фурната на 220 градуса или 200 с обдухване.
В тиган запържете лука, нарязан на едро и праза, нарязан на колелца. Когато лукът стане златист, добавете червения пипер (поне една супена лъжица) и другите подправки. Веднага изсипете и доматите, за да не прегори червения пипер! Изчакайте сместа да кипне и я изсипете в тавата при боба и разбъркайте добре.
Запечете, докато водата се изпари и фасулът остане на мазнина. Може да запечете леко фасула отгоре.
Страхотно върви със сланина и благи свински мръвки.
28 януари, 2009
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
1 коментар:
ste sgotvia tazi recepta utre, blagodaria ot dalechna Canada:)
Публикуване на коментар