13 май, 2009

Кюфтета с картофи на фурна

Бързам да успокоя любезните си читатели, че не съм изоставил кулинарното си начинание. След дългото отсъствие искам да споделя една нова рецепта, която опитах съвсем наскоро.

Арабската култура също уважава кулинарното изкуство и има значителни постижения в тази област. Макар и да се въздържат от консумация на любимите мен животни, арабите комбинират източни подправки по изключително сполучлив и интересен начин.

Омесете около 500 гр. телешка кайма с накълцана наситно глава лук, пресовани четири-пет скилидки чесън, 3-4 супени лъжици зехтин, сол, черен пипер, червен пипер и къри. Нарежете на филийки 4-5 големи картофа. Наредете картофи на дъното на тава, отгоре сложете кюфтетата заедно с останалите картофи. Посолете и поръсете с черен пипер. Покрийте нарязани на кръгчета домати.

Запечете в силно загрята фурна, която намалете веднага на 200 градуса. След час покрийте тавата със фолио, за да не изсъхне месото.

Резултатът е удивително добър. Комбинацията от къри и домати е много добра и възнамерявам да опитам комбинирането им с други видове месо.

Няма коментари: