26 май, 2009

Змиорка на тиган

Змиорката е много вкусна, леко мазна риба. Има само гръбнак, което я прави особено привлекателна в моите очи на човек, който не обича да чисти дребни кокалаци.

Първото нещо, което трябва да направите със змиорката, е да я одерете. Кожата е много твърда и жилава, термичната обработка я оставя негодна.

Понеже бях купил едра риба, даже обезкостих месото. Нарязах го на хапки, които запържих в уок тиган с нарязани на полумесеци две глави лук и 3-4 скилидки чесън. Накрая поръсих обилно с накълцан маганоз, малко копър, дафинов лист, черен пипер и сол, сипах кафяна чашка бяло вино и оставих да се позадуши няколко минути.

Сервирайте с лимонов сок. В никакъв случай не забравяйте бутилката охладено бяло вино.

Забележка: може да завършите ястието със заквасена сметана, ако обичате по-така мазните сосове.

Няма коментари: