06 януари, 2010

Новогодишна гозба - сърми по родопски

Стари хора-овчари думат, че на Нова година следвало да се яде кисело зеле с месо. Препоръчват даже нарязаното на месо парчета да бъде увито в зелеви листа. Затова в духа на Новата година реших да приготвя вариация на ястие, известно като сърми по родопски.

Съставки: свински врат 400 грама и, ако харесвате, пилешки сърца или други дреболии; малко сланина, глава чесън, два стръка праз, две глави лук, морков, вино, 300 гр. гъби печурки, глава кисело зеле. Подправки: черен пипер, червен пипер, кимион, лютив червен пипер, дафинов лист.

Накълцайте праза на ситно и го запечете в дълбок съд без мазнина. Когато празът поомекне, добавете лука и месото, нарязано на кубчета, заедно с малко олио, настъргания морков и нарязаните на филийки гъби. Задушавайте за 5-10 минути и добавете подправките и чаша вино. Оставете да къкри на слаб огън, докато виното поизври.

С получената смес оформете сърми, като във всяка слагайте по мъничко резенче сланина и скилидка чесън. Наредете ги в голям съд, по възможност - пръстен гювеч, като на дъното сложете тънки резени сланина и малко накълцано кисело зеле, а отгоре - още малко кълцано зеле. Поръсете с червен пипер и залейте с чаша вино. Покрийте със зелеви листа и го сложете във фурната. Аз го оставих на 200 градуса за 4 часа. Целта е да да остане на мазнина и по възможност да загори съвсем леко на дъното.

За много години и наздраве!