18 ноември, 2010

Печен бекон

или тържество на холестерола

Искам да споделя едно възхитително вкусно зимно ястие - печен бекон. Най-добре е да е от корема, или така наречената осмянка. Божествено съчетание на крехко месо и крехка сланинка.

Най-напред подгответе месото. Смесете 3-4 супени лъжици зехтин с прясно смлян черен пипер, сол, кимион и смляна скилидка чесън. Намажете със сместа месото и го оставете да престои поне 4-5 часа, а най-добре - една нощ в хладилника.

Преди печене, намажете месото с още 1 лъжица зехтин и посолете. Изпечете месото в дълбока тава със сланината нагоре. Първо печете 30-на минути на силен огън (180 градуса с обдухване или 200 нормално) и намалете с 20 градуса температурата. Печете още 2 часа. След това залейте месото със сока на един лимон и печете още 30-на минути.

Сервирайте, нарязано на порции, с хубаво червено вино и подходяща гарнитура - варени картофи, картофено пюре, кисело зеле, туршия.

Хубав вариант за приготвяне на тази маджа е да изпечете месото върху подложка от кълцано кисело зеле.

1 коментар:

Куба каза...

въпреки че бекона е прекалено мазен за мой вкус, тази рецепта звучи интересно и ще я пробвам някой ден задължително, поздрави