09 ноември, 2009

Филе от треска със зеленчуци на тиган

Небеизвестният Гордън Рамзи, в България прочул се най-вече с шоуто си "Кухнята на ада", е добър шоумен, но също така безспорно много добър готвач. Подчертавам това, за да го разгранича от шайката недоразумения, които безнаказано светотастват от родния екран и заливат нищо неподозиращата аудитория с посредствените си изпълнения. На всичкото отгоре кадърните готвачи обикновено трябва да се задоволят с ограничената аудитория на някой местен канал, а широкият ефир остава за дилетантите с големи усти и кръчмарски маниери. Въобще, масовата кулинарна култура у нас се изгражда от артелчици, които не биха направили дори прилични яйца със сирене, ако бъдат оставени сами - без сценарий, репетиции и гост в предаването си.

Ако още не сте затворили страницата си след тези мои ядни отклонения, нека споделя с вас една приятна рецепта. Рецептата, чийто автор, както схватливите мои читатели вече са се досетили, е Гордън Рамзи. Прочетох я в списание, но понеже реших да я готвя преди да съм я прочел внимателно, се наложи да направя доста промени в списъка на съставките. Промените най-вероятно биха причинили неизмирими страдания на Рамзи, но тъй семейството ме чакаше гладно, аз трябваше да импровизирам. Ще споделя с вас моето изпълнение. Оригиналът си търсете сами или чакайте да го сготвя някой ден.

Необходимо ви е филе от риба треска - три или четири парчета с кожата, една глава лук, нарязана на ситно, 400 грама чери домати, три печени червени чушки, нарязани на парченца, шепа черни маслини без костилките, един лимон. Подправки: чаена лъжица изцедени от сока касперси, босилек, мащерка, риган, балсамов оцет.

Направете плитки разрези с нож по кожатата на филетата. Осолете ги с едра сол и ги оставете да престоят така около час. Отстранете солта с нож и запържете филетата само от страната с кожата за 4-5 минути в две супени лъжици зехтин. Извадете ги от тигана и сложете настрани.

Добавете в тигана още две супени лъжици зехтин и задушете лука и чушките. След 3-4 минути добавете маслините и доматите, нарязани на половинки. След 3-4 минути добавете подправките и настърганата кора на лимона. Върнете филетата в тигана с кожата нагоре. Задушавайте на бавен огън 20-на минути.

Сервирайте топло, но не горещо, като гарнирате с изцедения сок от лимона.

1 коментар:

aaliyahjadah каза...

Casino | DrmCd
Visit 전라북도 출장안마 Casino in New Jersey and enjoy 군포 출장마사지 the best online 태백 출장안마 slots and table 안양 출장마사지 games available. Get casino bonuses, game variety, and more. Make your next move Deposit match bonus: 100% up to $1000Bonus code: 100% 하남 출장마사지 up to $500